Pe 12 aprilie 2022 ACSA a organizat prima instruire în format de la distanță din cadrul programului de instruire cu titlul ”Tranziția și certificarea ecologică în sectorul vitivinicol”.
Cu un cuvânt de salut participanților la instruire li s-a adresat doamna Marcela Stahi, Șef Serviciul producție ecologică și produse cu denumire de origine, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Agenda instruirii a inclus 5 subiecte:
- Legislația națională RM în domeniul producției agroalimentare ECO. Abordarea și interpretarea legislației în vigoare naționale. Nicolae Nicolaescu, expert agricultura ecologică.
- Principii generale și specifice aplicate producției agroalimentare ECO. Reguli de producție agroalimentară ecologică. Nicolae Nicolaescu, expert agricultura ecologică.
- Etapele de tranziție de la producția agroalimentară convențională la producție agroalimentară ecologică. Evidențe obligatorii pentru demonstrarea trasabilității. Etapele certificării. Nicolae Nicolaescu, expert agricultura ecologică.
- Legislația și reglementările UE în domeniul producției agroalimentare ECO, în special producția vitivinicolă. Petr Vaculik, expert agricultura ecologică Republica Cehă.
- Etapele de tranziție și etapele certificării ecologice a producătorilor vitivinicole din Republica Ceha. Tomas Richter, expert agricultura ecologică Republica Cehă.
La instruire au participat reprezentații părților interesate, inclusiv Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Oficiului Național al Viei și Vinului, organismelor de inspecție și control, direcțiilor agricole raionale, și un număr larg de producători produse vitivinicole.