Introducerea Viticulturii Ecologice în Moldova (IVEM) ACSA și Central de Supraveghere și Testare în Agricultură (ÚKZÚZ)
cu suportul Agenției Cehe de Dezvoltare PREZENTARE PROGRAM DE INSTRUIRE
Sectorul vitivinicol este unul din sectoarele cheie ale economiei Republicii Moldova. Astfel, în ultimii ani acesta a constituit până la 14% din valoarea creată de industria agroalimentară, asigurând 6% din exportul total și 2% din PIB-ul Republicii Moldova.
Una din caracteristicile de bază a sectorului este orientarea spre export. Potrivit datelor prezentate la Conferința Națională a Filierei Vitivinicole: „Anul vitivinicol 2021: evaluări, rezultate și perspective”, în 2021, Republica Moldova a exportat peste 120 milioane de litri de vin în 71 de țări. În total, în 2021, s-a exportat 83% din vinul produs.
Cu suportul Agenției Cehe de Dezvoltare și Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională de curând în RM a fost creat Sistemul Informațional Registrul Vitivinicol, care oferă informații cuprinzătoare despre plantațiile de viță de vie, fabrici și trasabilitatea produselor vitivinicole. Până în prezent, sistemul a înregistrat aproape 90.000 de parcele de viță de vie administrate de 53.000 de operatori de viță de vie și 326 de vinării.
În urma unei analize a datelor MAIA, s-a stabilit că în 2021 existau șapte producători specializați în vitivinicultură ecologică, reprezentând puțin peste 2% din toate vinăriile înregistrate în Registrul vitivinicol al Republicii Moldova și mai puțin de 8% din toți producătorii ecologici înregistrați la MAIA.
Una din cauzele situației actuale este accesul oricum limitat la tehnologii și cunoștințe inovatoare, iar ca urmare schimbul redus de experiență și practici obținute în cadrul subsectorului.
Pe de altă parte, subsectorul viticulturii ecologice din Republica Moldova are un potențial puternic de a deveni un generator semnificativ de venituri pentru producătorii locali. Una dintre cele mai importante cerințe în acest sens este dezvoltarea continuă a capacităților producătorilor și furnizorilor de servicii pentru a deveni o industrie cu adevărat deosebită.
Proiectul Introducerea Viticulturii Ecologice în Moldova (IVEM) își propune să dezvolte și să promoveze industria de producție ecologică a strugurilor și a vinului ecologic în Republica Moldova, folosind experiența Institutului Central de Supraveghere și Testare în Agricultură (ÚKZÚZ) din Republica Cehă.
Se preconizează ca pe parcursul implementării IVEM tehnologiile inovatoare la scară mică să fie promovate ca o soluție pentru îmbunătățirea performanței de mediu a viticultorilor și vinificatorilor din Moldova. De asemenea, se preconizează ca proiectul să crească gradul de conștientizare a mediului atât în rândul producătorilor de vin, cât și al consumatorilor, cu un impact pe termen lung asupra durabilității afacerilor rurale.
Metodologia propusă pentru implementare prevede o abordare participativă – adică combinarea
Aceasta se va face prin intermediul unui șir de instruiri, majoritatea în teren, pentru operatori și părțile interesate.