Prima Contact Harta
Widget Informer    Flux RSS
 
Prima   /  NOUTĂŢI / (Romania) Industria cidrului, un sector cu o cifra de afaceri de 35 mil euro, poate creste de peste 3 ori in urmatorii ani

(Romania) Industria cidrului, un sector cu o cifra de afaceri de 35 mil euro, poate creste de peste 3 ori in urmatorii ani

  imprimare
15.05.2017 gazetadeagricultura.info   401 

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a discutat, astazi, cu reprezentantii Aliantei pentru Cidru necesitatea armonizarii atat interne a prevederilor normative romanesti de reglementare a productiei locale de bauturi alcoolice fermentate din cidru, in mod special, cat si cu normele si practica larg raspandita la nivel european.

'Concretizarea discutiilor de astazi se va reflecta in sustinerea dezvoltarii industriei cidrului, mentinerea in tara a intregului lant de productie a acestui produs, impulsionarea agricultorilor pentru reintinerirea livezilor de pomi fructiferi si repopularea mediului rural. Un sector care insumeaza astazi in Romania o cifra de afaceri de 35 mil euro, prin reglementari corecte si adaptate unei piete competitive, poate creste de peste 3 ori in urmatorii 2-3 ani, cu impact semnificativ asupra multiplicarii locurilor de munca pe tot lantul de productie (de la livada la unitatea de comercializare). In discutiile pe care le-am avut pana acum cu reprezentanti ai mediului de afaceri, au rezultat o serie de practici care trebuie armonizate si vreau, impreuna cu dumneavoastra, sa cream un cadru competitiv, coerent si corect in care sa va desfasurati activitatea. Ministerul pentru Mediul de Afaceri este un integrator care aduce la aceeasi masa mediul de afaceri si factorii decizionali si as vrea sa identific si sa dimensionez, pentru discutiile pe care le voi avea cu colegii din Guvern, obstacolele pe care le intampinati in cresterea activitatii dumneavoastra', a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Discutiile s-au axat pe armonizarea reglementarilor vamale cu cele din domeniul agriculturii referitoare la producerea de bauturi alcoolice fermentate din fructe, astfel incat producatorilor romani de cidru sa li se asigure o competitie egala cu produsele importate de pe piata unica.

Totodata, integrarea coerenta a prevederilor normative reglementate de institutiile implicate va permite evolutia activitatii din industria cidrului prin materializarea investitiilor directe, crearea de locuri de munca, suplimentarea colectarii de taxe si impozite la bugetul de stat, dezvoltarea zonelor cu traditie in pomicultura, dezvoltarea industriilor conexe si a zonei de cercetare-dezvoltare in domeniu.

In cadrul intalnirii s-a convenit ca aceste discutii sa continue intr-un cadru largit, din care vor face parte reprezentanti ai comunitatii de business, ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Ministerului Finantelor Publice dar si ai altor institutii cu responsabilitati in domeniu, pentru a identifica cele mai bune solutii de armonizare a reglementarilor legislative referitoare la producerea bauturilor alcoolice fermentate din fructe.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat

https://www.gazetadeagricultura.info/plante/fructe/19969-industria-cidrului-un-sector-cu-o-cifra-de-afaceri-de-35-mil-euro-poate-creste-de-peste-3-ori-in-urmatorii-ani.html

 

 

 
 
  •        
 
 
Actualizat la: 20.04.2018
ACSA   \   NOUTĂŢI   \   SERVICII   \   PUBLICAŢII   \   PIAŢA AGRICOLĂ   \   GALERIE FOTO   \   CONTACT   \   IVR ACSA
Tel: (373 22) 23-53-54, 23-78-89, 23-81-83 / Fax: (373 22) 23-53-28 Total vizitatori: 2753306
Adresa: 2005 MD, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 98, bir. 401
Email: office@acsa.md
  sus