Prima Contact Harta
Widget Informer    Flux RSS
 
Prima   /  PUBLICAŢII   /  Cultivarea cartofului
Cultivarea cartofului
13.05.2010
Soiuri de cartofi și rezultatele testarii în câmpurile de demonstrare

Prezenta lucrare îşi are ca scop familiarizarea producătorilor agricoli cu recentele testări a celor mai performante soiuri de cartof omologate şi de perspectivă din Republica Moldova (de origine olandeză, germană şi română). În descrierea detaliată a 29 soiurilor de cartof sunt prezentate rezultatele evaluării după aşa caractere importante ca: precocitatea, forma, calităţile culinare şi întrebuinţarea tuberculilor, forma tufei şi rezistenţa la boli (mana, virusul Y, virusul răsucirii frunzelor, râia neagră) cît şi aprecierea productivităţii în diferite zone pedo-climatice a Republicii Moldova.
 
13.05.2010
Cartoful in cultura a doua

Prezenta lucrare este adresată producătorilor agricoli ce tind de a cultiva cartoful în cultura a doua (cultură succesivă) pentru multiplicarea materialului săditor, menit pentru însămânţare în anul viitor. În lucrare sunt descrise amănunţit compartimentele ce ţin de: metodele de efectuare şi scopul culturii a doua la cartof, cultura a doua cu tuberculi proaspăt recoltaţi, pregătirea solului pentru plantare (premărgătorii, fertilizarea, prelucrarea solului), pregătirea materialului pentru plantare şi plantarea în câmp (termenii, adâncimea şi densitatea de plantare), întreţinerea plantelor, recoltarea şi păstrarea tuberculilor, eficienţa economică a culturii a doua de cartof.
 
13.05.2010
Cultivarea cartofului

Această lucrare este destinată cultivatorilor de cartof ce sunt orientaţi spre o calitate şi producţie înaltă. In lucrare este descris amănunţit procesul de producere începînd cu alegerea materialului săditor, pregătirea terenului, premărgătorii pînă la recoltarea şi păstrarea cartofului. Deasemenea este descrisă piaţa de desfacere şi eficienţa economică a acestei culturi.
 
13.05.2010
Importanta soiului si a semintei in producerea cartofului

Această lucrare este destinată cultivatorilor de cartof ce sunt orientaţi spre producerea şi multiplicarea soiurilor de cartof omologaţi în Republica Moldova. In lucrare este descris sortimentul soiurilor de cartofi omologaţi în Republica Moldova, importanţa materialului de plantat şi calitatea materialului săditor, sursele de aprovizionare cu cartof de sămânţă, pregătirea tuberculilor pentru plantare (încolţirea, înrădăcinarea, călirea şi secţionarea), epocile, metodele şi densitatea de plantare a cartofilor pentru sămânţă.
 
13.05.2010
Producerea cartofului din seminte botanice

Prezenta lucrare este adresată producătorilor agricoli ce tind de a produce cartof din seminţe botanice, pentru multiplicarea materialului săditor. La cultivarea cartofului din seminţe botanice, pericolul de transmitere a bolilor este redus şi limitat, în al doilea rînd, se reduce brusc cantitatea de seminţe necesară pentru plantarea unui hectar (tuberculi - 3000 kg, seminţe - 100 g) şi se exclud cheltuelile legate de păstrarea tuberculilor. În lucrare sunt descrise amănunţit compartimentele ce ţin de: beneficiile şi metodele de cultivare (prin semănat direct în câmp sau cultivarea prin răsad) a cartofului din seminţe botanice, întreţinerea şi recoltarea plantelor păstrarea tuberculilor, cât şi rezultatele testării unor hibrizi de cartof din seminţele botanice prin răsad.
 
Prima   /  PUBLICAŢII   /  Cultivarea cartofului
 
  •        
 
 
Actualizat la: 19.06.2020
ACSA   \   NOUTĂŢI   \   SERVICII   \   PUBLICAŢII   \   PIAŢA AGRICOLĂ   \   GALERIE FOTO   \   CONTACT   \   IVR ACSA
Tel: (373 22) 23-53-54, 23-78-89, 23-81-83 / Fax: (373 22) 23-53-28 Total vizitatori: 3709459
Adresa: 2005 MD, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 98, bir. 401
Email: office@acsa.md
  sus