?
?
 
 
 
 
 
Prima Contact Harta
Widget Informer    Flux RSS
 
CULTURI LEGUMICOLE (12), Dăunători (76) | VEZI ALTE CULTURI
Fasole şi mazăre de grădină / Păduchele verde al mazării

Aspectul general

Atacă diferite specii de leguminoase spontane şi cultivate, pagubele cele mai mari producându-le la mazăre şi lucernă. Formează colonii pe frunze, tulpini tinere, inflorescenţe şi păstăi, hrănindu-se prin înţeparea şi sugerea sucului celular. Organele atacate stagnează în creştere, florile se usucă, nu se formează păstăi, iar cele formate sunt deformate, mici, cu boabe puţine şi de valoare biologică scăzută. Organele atacate sunt acoperite cu rouă-de-miere pe care se poate dezvolta fumagina. Afidul este un important vector al virusirilor la unele specii de leguminoase. La mazăre producţia de boabe poate scădea cu 20%. La lucernă se reduce atât producţia de masă verde cu 5–10%, cât şi conţinutul de caroten. Iernează ca ou de rezistenţă pe tulpinile plantelor leguminoase. În primăvară din ouă apar femele, care dau naştere la 5–6 generaţii de păduchi. Formele aripate se răspândesc pe alte culturi de leguminoase, unde dezvoltă încă 6–7 generaţii. Către toamnă în colonii apar formele sexupare, care se răspândesc din nou, migrând mai ales pe leguminoase perene, unde dau naştere la masculi şi femele. În urma copulaţiei, femelele depun 1–3 ouă de rezistenţă, care iernează. 
Păduchele verde al mazării este vector al unor viroze care provoacă daune unor plante cultivate: Mozaicul nervurian al mazării – Pisum virus 1Mozaicul comun al mazării – Pisum virus 2Răsucirea frunzelor de mazăre şi bob – Pisum virus 8Stricul mazării – Pisum virus 9; Mozaicul comun al fasolei – Phaseolus virus 1Mozaicul galben al fasolei – Phaseolus virus 2; Mozaicul comun al bobului – Broad bean common mosaic; Mozaicul soiei – Soja virus 1; Mozaicul galben al soiei – Soy bean yellow mosaicMozaicul castraveţilor – Cucumis virus 1; Mozaicul cruciferelor – Brassica virus 1; Mozaicul conopidei – Brassica virus 2

Măsuri de prevenire

Cultivarea de soiuri rezistente şi precoce, amplasarea culturilor de mazăre la cel puţin 1–2 km de leguminoasele perene şi distrugerea samulastrei pentru împiedicarea dezvoltării generaţiilor de vară, limitează puternic atacul. La semnalarea coloniilor de afide se recomandă stropiri cu produse organofosforice sistemice sau de contact, carbamice sau piretroide. La atacuri mari tratamentele se repetă la 8–10 zile.

Metode de combatere

Pentru a vizualiza acest continut trebuie sa fiti MEMBRU

 
  •        
 
 
Actualizat la: 03.06.2020
ACSA   \   NOUTĂŢI   \   SERVICII   \   PUBLICAŢII   \   PIAŢA AGRICOLĂ   \   GALERIE FOTO   \   CONTACT   \   IVR ACSA
Tel: (373 22) 23-53-54, 23-78-89, 23-81-83 / Fax: (373 22) 23-53-28 Total vizitatori: 3643385
Adresa: 2005 MD, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 98, bir. 401
Email: office@acsa.md
  sus
CULTURA VIȚEI DE VIE