?
?
 
 
 
 
 
Prima Contact Harta
Widget Informer    Flux RSS
 
CULTURI LEGUMICOLE (12), Dăunători (76) | VEZI ALTE CULTURI
Ceapă / Acarianul alungit

Aspectul general

Acarianul se hrăneşte cu seminţele depozitate ale unor plante oleaginoase, leguminoase, sfeclă, boabe sparte de cereale. În depozitele alimentare cu exces de umiditate, consumă produse lactate (lapte praf, brânzeturi), mezeluri, pulpa bulbilor de usturoi (cauzând perforaţii în profunzime), după care se instalează ciuperci saprofite, acestea determinând putrezirea bulbilor. Frecvent acarianul se hrăneşte cu diferite specii de ciuperci saprofite (micofag) şi totodată este principalul agent al dermatozelor pe care le transmit la om, prin manipularea produselor infestate de acarieni. În condiţii de depozit, la temperaturi de 18,5–32ºC şi umiditate de 65%, acarienii se înmulţesc rapid, înregistrându-se 15–20 generaţii pe an. O femelă depune 100–450 de ouă. Durata stadiilor de dezvoltare şi respectiv numărul de generaţii sunt influenţate mult de temperatură. Mortalitatea, de asemenea este crescută, până la 97,5% la temperatura de 8,5ºC şi 57% la temperatura de 31ºC, temperatura favorabilă dezvoltării fiind 22ºC.

Măsuri de prevenire

Protecţia produselor depozitate de acest dăunător se efectuează prin crearea condiţiilor nefavorabile pentru dezvoltarea lor: temperaturi şi umiditate scăzute, fluxuri de aer rece şi curat.

Metode de combatere

Pentru a vizualiza acest continut trebuie sa fiti MEMBRU

 
  •        
 
 
Actualizat la: 03.06.2020
ACSA   \   NOUTĂŢI   \   SERVICII   \   PUBLICAŢII   \   PIAŢA AGRICOLĂ   \   GALERIE FOTO   \   CONTACT   \   IVR ACSA
Tel: (373 22) 23-53-54, 23-78-89, 23-81-83 / Fax: (373 22) 23-53-28 Total vizitatori: 3643395
Adresa: 2005 MD, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 98, bir. 401
Email: office@acsa.md
  sus
CULTURA VIȚEI DE VIE