?
?
 
 
 
 
 
Prima Contact Harta
Widget Informer    Flux RSS
 
CULTURI LEGUMICOLE (15), Boli (79) | VEZI ALTE CULTURI
Vinete / Pătarea brună a frunzelor şi fructelor – Didymella lycopersici

Aspectul general

Afectează în câmp deschis. Atacul se manifestă pe frunze, tulpini şi fructe. Pe frunzele de la baza plantelor apar pete mari, circulare, la început olivacee, apoi brune, mărginite de un inel brun-închis, lat de 2–3 mm. În jurul petelor ţesuturile sunt uşor îngălbenite. Petele, care prezintă o uşoară zonare concentrică, pot să conflueze şi să determine uscarea frunzelor. Ţesuturile din dreptul petelor crapă, se desprind şi cad, iar frunzele apar perforate. Pe partea superioară a frunzelor, pe ţesuturile atacate, apar formaţii punctiforme, brun-negricioase, care reprezintă picnidiile ciupercii. În partea bazală a tulpinii, în apropierea solului, se observă pete mari, ovale, brune sau brune-cenuşii, cu aspect uscat. Ţesuturile atacate crapă longitudinal şi determină ofilirea plantelor. Pe fructe boala apare sub formă de pete circulare sau elipsoidale, de culoare brună, adâncite în ţesuturi. Îniţial atacul se manifestă în zona de prindere a pedunculului fructelor. În evoluţia ulterioară ţesuturile putrezesc, iar la suprafaţa leziunilor apar picnidiile ciupercii dispuse sub formă de zone concentrice. Fructele infectate puternic se desprind şi cad la suprafaţa solului.

Măsuri de prevenire

În baza metodei de determinare-avertizare se urmăreşte evoluţia ciupercii şi momentul de proiectare a picnosporilor. Germinarea picnosporilor şi producerea infecţiilor este determinată de temperaturi de 26-30oC şi umiditate relativă de aproximativ de 85%, la prezenţa apei libere.

Metode de combatere

La acest moment se aplică primul tratament de profilaxie cu produsele fitosanitare: Oxiclorură de cupru 2,4–3,2; Champ 77 WP 2,5–3,0.

 
  •        
 
 
Actualizat la: 03.06.2020
ACSA   \   NOUTĂŢI   \   SERVICII   \   PUBLICAŢII   \   PIAŢA AGRICOLĂ   \   GALERIE FOTO   \   CONTACT   \   IVR ACSA
Tel: (373 22) 23-53-54, 23-78-89, 23-81-83 / Fax: (373 22) 23-53-28 Total vizitatori: 3645393
Adresa: 2005 MD, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 98, bir. 401
Email: office@acsa.md
  sus
CULTURA VIȚEI DE VIE