?
?
 
 
 
 
 
Prima Contact Harta
Widget Informer    Flux RSS
 
CULTURI LEGUMICOLE (15), Boli (79) | VEZI ALTE CULTURI
Vinete / Verticilioza – Verticillium dahliae

Aspectul general

Afectează în câmp, solarii şi sere. Pe frunze apar zone de îngălbenire, urmate de necrozarea ţesuturilor pe o jumătate a frunzei, care ulterior se extind şi la cealaltă jumătate. Porţiunile necrozate au culoare brun-deschis. Marginile frunzelor atacate se răsucesc în sus. Într-un stadiu mai avansat frunzele se usucă, au culoare brună şi atârnă în lungul tulpinii. Defolierea plantelor are loc treptat, începând de la bază şi progresează spre vârf. Pe secţiuni transversale sau longitudinale, prin tulpina plantelor atacate se observă brunificarea pereţilor vaselor conducătoare, care se extinde în peţiolul frunzelor şi uneori chiar în pedunculul fructelor.

Măsuri de prevenire şi combatere

La apariţia afectării de acest patojen plantele din cultură atacate se distrug imediat, se înlătură şi se ard resturile vegetale rămase. Obligator se va respecta rotaţia şi alternarea culturilor cu revenirea culturilor solanacee pe aceiaşi solă peste cel puţin 3 ani. Tratarea sau mocirlirea răsadului cu fungicide înainte de plantarea în sol. În timpul perioadei de vegetaţie se vor aplica tratamente preventive la sol, în jurul bazei tulpinii, cu suspenzii din fungicide sistemice. Primul tratament se face la 10 zile după plantare, iar următoarele 2–3 la intervale de 25–30 zile. De regulă, atacul poate fi oprit prin aplicarea a două tratamente.

Metode de prevenire şi combatere

Tratamentele efectuate pentru combaterea ciupercii Fusarium oxysporum sp. melongenae sunt eficace şi împotriva acestui agent patogen.

 
  •        
 
 
Actualizat la: 03.06.2020
ACSA   \   NOUTĂŢI   \   SERVICII   \   PUBLICAŢII   \   PIAŢA AGRICOLĂ   \   GALERIE FOTO   \   CONTACT   \   IVR ACSA
Tel: (373 22) 23-53-54, 23-78-89, 23-81-83 / Fax: (373 22) 23-53-28 Total vizitatori: 3645439
Adresa: 2005 MD, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 98, bir. 401
Email: office@acsa.md
  sus
CULTURA VIȚEI DE VIE