?
?
 
 
 
 
 
Prima Contact Harta
Widget Informer    Flux RSS
 
CULTURI LEGUMICOLE (15), Boli (79) | VEZI ALTE CULTURI
Ardei dulci / Putrezirea fructelor şi seminţelor – Alternaria tenuis

Aspectul general

Afectează plantaţiile din  câmp şi plantele din solarii. Pe fructe apar pete mici, circulare, de culoare galben-veruie, umede şi moi. Marginile petelor sunt precis conturate, iar ţesuturile din dreptul acestora sunt uşor adâncite. Treptat leziunile se măresc şi capătă o culoare brună-negrie. Leziunile avansate sunt depresionare şi, în condiţii de umiditate atmosferică ridicată, la suprafaţa acestora se dezvoltă o masă densă de conidiofori şi conidii de culoare gri-olivacee. Miceliul ciupercii pătrunde în interiorul fructelor şi afectează seminţele care sunt acoperite de un mucegai cenuşiu închis. 

Măsuri de prevenire

Măsuri de igienă a plantaţiei de până la plantarea răsadei. Respectarea asolamentului şi alternării culturilor. Producerea şi plantarea răsadului sănătos, tratarea sau mocirlirea răsadului cu fungicide înainte de plantarea în sol. În sere – solarii în baza metodei de determinare-avertizare se urmăreşte evoluţia ciupercii şi momentul de proiectare a picnosporilor. Germinarea picnosporilor şi producerea infecţiilor este determinată de temperaturi de 18–21oC şi umiditate relativă de peste 95% la prezenţa apei libere. 

Metode de combatere

În acest moment se aplică primul tratament de profilaxie cu produsele fitosanitare

 
  •        
 
 
Actualizat la: 03.06.2020
ACSA   \   NOUTĂŢI   \   SERVICII   \   PUBLICAŢII   \   PIAŢA AGRICOLĂ   \   GALERIE FOTO   \   CONTACT   \   IVR ACSA
Tel: (373 22) 23-53-54, 23-78-89, 23-81-83 / Fax: (373 22) 23-53-28 Total vizitatori: 3643290
Adresa: 2005 MD, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 98, bir. 401
Email: office@acsa.md
  sus
CULTURA VIȚEI DE VIE