?
?
 
 
 
 
 
Prima Contact Harta
Widget Informer    Flux RSS
 
Prima / PROGNOZE CURENTE LA BOLI ȘI DĂUNĂTORI / Rapănul mărului - Venturia inaequalis
Rapănul mărului - Venturia inaequalis
21.09.2012
     

Agentul Patogen
Agentul patogen - este o ciupercă ce iernează sub formă de miceliu de rezistenţă în scoarţa ramurilor, conidii sub învelişurile mugurilor vegetativi şi de rod şi sub formă de periteţii în frunzele căzute pe sol, principala sursă de infecţie primăvara. Ascosporii sunt principalul organ de infecţie primăvara. Infecţia se realizează prin penetrarea directă a cuticulei de către filamentul de infecţie. De aceea, organele tinere(frunze, sepale, fructe) sunt mai sensibile. Fructele sunt atacate până la formarea stratului de ceară pe epidermă. Infecţiile pe frunze au loc in toată perioada de creştere şi formare de noi frunze.

Modul de afectare
Boala este frecventă în toate zonele în care se cultivă mărul, se dezvoltă în zonele cu umeditate sporită şi temperaturi moderate. Ciuperca atacă toate organele tinere; frunze, flori, fructe, lăstarii. Pe frunzele tinere apar pete mici de culoare cenuşie. Petele se formează pe partea inferioară a limbului. Pe flori petele sânt asemănătoare, dar mai mici. Fructele atacate au pete cenuşiu –măslinii. Organele atacate; frunzele, fructele cad prematur.

Prevenire şi combatere
Aplicarea diferitor metode în complex - soiuri rezistente sau tolerante Prima, Florina, Generos, COOP, Coredan şi altele. Coroane rare, aerisite, bine luminate. Tăierea şi distrugerea lăstarilor atacaţi. Arătura de toamnă, cu încorporarea frunzelor la 12-15cm. in sol. Aplicarea de tratamente chimice este obligatorie la soiurile sensibile şi mediu rezistente cu produse de contact şi sistemice înregistrate la cultură. Este obligatoriu de a executa 1-2 tratamente cu produse cuprice. Primul tratament, la umflarea- deschiderea mugurilor. Infecţiile primare sunt cele mai periculoase, deci şi tratamentele cheie sunt fenofazele; butonul roz, căderea petalelor şi fruct cât aluna. In aceste fenofaze e necesar să utilizăm produse sistemice cu efect curativ, eradicativ. Produsele sistemice duc la crearea raselor rezistente, dacă se execută un număr mare de tratamente şi se repetă mai mulţi ani cu aceeaşi substanţă activă. Pentru a preîntîmpina crearea de forme rezistente, în perioada de vegetaţie vom executa numai 2-3 tratamente cu acelaşi produs sistemic. E necesar de alternat produsele sistemice între ele, să le completăm cu produse de contact.

 
  •        
 
 
Actualizat la: 19.06.2020
ACSA   \   NOUTĂŢI   \   SERVICII   \   PUBLICAŢII   \   PIAŢA AGRICOLĂ   \   GALERIE FOTO   \   CONTACT   \   IVR ACSA
Tel: (373 22) 23-53-54, 23-78-89, 23-81-83 / Fax: (373 22) 23-53-28 Total vizitatori: 3703786
Adresa: 2005 MD, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 98, bir. 401
Email: office@acsa.md
  sus